Monday, October 24, 2011

main bohong-bohong seronok atau sebaliknya???

*credit to hincik google

pagi tadi bangun terus pasang ketatketat dalam hati cakap hari ni "wa tatak mau online"..sampai tengahari hati cakap "boring la tak tahu nak buat apa,,kalau dapat onlinekan best" bila petang menjelma hati tak cakap apa-apa tapi kaka yang cakap "online kejap la,,nak update blog,tengah ada idea ni" hehe :p..maka tercetuslah kisah seperti di atas "Main Bohong-bohong Seronok atau Sebaliknya???"..sapa suka kena bohong,ada tak?ada tak??cer kenyitkenyit mata sikit bagi kaka nampak..eh!tak ada..ok soalan lain..sapa suka menipu,ditipu dan tertipu??sapa..sapa??eh!tak adanye pun yang ngaku..adoyaii..so kaka consider awakawak ni semua baik-baik belaka la ye..*alalala sejuk pewot ibu mengandung :))

berbalik pada tajuk utama,rasa-rasa anda la kan..kenapa agaknye kita bohong,berbohong.terbohong dan membohong?? jadi bagi mengupas isu ini satu kajian telah dilakukan oleh prof,doktor,datin sri eka kaka ulang lagi sekali satu kajian telah dilakukan oleh prof,doktor,datin sri eka kaka besarkan lagi tulisan eka kaka tentang alasan-alasan berbohong ni


1.sayang

siapa yang tak sayangkan pasangan masing-masing,,semua manusia mestilah sayangkan pasangan dorangkan..so kadang-kadang akibat rasa sayang ni lah yang membuatkan kita bohong,berbohong,terbohong,membohong dan dibohong.Sebab masing-masing nak jaga hati pasangan masing-masing..kalau tercalar perasaan pasangan tu sikit nanti mulala yang si girl merajuk..dapat boy pulak yang malas pujuk *HAHA amek kaw! :D terpaksalah pujuk diri sendiri

2.rimas / bosan

ok yang ni biasanya terjadi bila dapat pasangan yang kuat bertanya.."u kat mane?","dengan sapa?","buat apa?"blablabla..mau semua ditanya..semua rutin harian si gegirl/si boboy kena kasi tahu dulu kat si boboy/si gegirl..yang si boboy ni pun akibat rimas dan panas yang melampau terus bagi jawapan "I kat uma sorang je tak buat apa-apa pun"heh!padahal....sebab apa dia berbohong macam tu??mestila si dia rasa bosan rimas dan terkongkong..setiap saat setiap masa semua nak kena buat laporan..bak kata orang muda "macam tak ada life je" *orang muda tu aku la :p..jadi nak mengelak dari terkena cer pegang kata-kata ni "sayangkan pasangan tak semestinya dikongkong"-sumber dari kawan yang tak berapa nak kawan..ehee :p *yang ni motivasi untuk diri sendiri jugak,kadangkadang terbuat

3.balas dendam

yang ini paling nonono..jangan la buat macam ni,tak bagus untuk kesihatan..bohong sebab nak balas dendam..maybe dulu si girl pernah bohong si boy and tetiba satu hari terkantoi pulak dengan si boy yang si girl ni bohong dia..maka lepas tu hambek kaw si boy ni pulak yang kerjakan si girl,asyik dok kerja menipu bahkan tipu si girl tu hari-hari *peh!gile sadis so girl , u better watch out!!yang si boy ni bagila si girl peluang ke-2..helooo tak semestinya si girl da tipu sekali so dia akan tipu si boy untuk selama-lamanya ok..maybe she was learned from her mistake..boy,think about it k!


bohong sekali = terpaksa, bohong 2 3 kali pulak = namanya bukan terpaksa ni namanya sengaja!

ini kajian dan pandangan kaka, anda pula bagaimana?? ;)

dapat inspirasi dari blog ibu hamil dan http://adazm.com/archives/57

10 comments:

noraauliyya said...

ekceli .. lebih baik jujur kan kaka?

Ayie Nano said...

good one..nice....suke3...huhu....tp xpnah wat...arwah mak da pesan jgn cr dosa free aka menipu...akan slalu igt pesan arwah...

kaka said...

noraauliyya>yup!..meh kite jujur sama2 ea :))

ayie nano> ekot pesan arwah bia arwah sentiasa sejuk di alam sana :)))))

Zana Adieyza said...

bohong ni sebenarnya hanya akn memudaratkan.. bayangkn kalau org tu tau kita berbohong, dia akn trs hilang kepercayaan pada kita.. susah tau nk dptkan balik kepercayaan dr org lain..

FizaFizz said...

ehe,,..nseb bek single..kih3..takpe2 rujukan utk masa akan dtg nieh.hee ;)

kaka said...

zana>betul tue..cakap terus terang jela kan..ape susah

fiza>alalala..budk cun mcm fiza msti panas di pasaran..hikhik :p

..cik gugu.. said...

jujur lbh baik.. sekali menipu tu terpaksa.. 2 3 kali menipu tu sengaja. tp kdg2 nk hidup kne menipu jugak *sesekali. utk kebaikan kte~

..cik gugu.. said...

jujur lbh baik.. sekali menipu tu terpaksa.. 2 3 kali menipu tu sengaja. tp kdg2 nk hidup kne menipu jugak *sesekali. utk kebaikan kte~

Liza Razak said...

senang cerita tak payah bohong.tak dapat dosa kan? :)

kaka said...

liza>betul betul betul :))